vrijdag 15 maart 2019

UITRUSTING EN TRAINING

Uitrusting
De uitrusting is een zeer belangrijk onderdeel bij het slagen van de tocht naar Santiago. De basis van de uitrusting moet zijn dat alles zo weinig mogelijk moet wegen aangezien je gedurende de hele tocht alles zelf op je rug draagt. Daarom de twee pijlers zijn lichtgewicht en sneldrogend. Een belangrijke vuistregel is: - alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen-.

Osprey Exos  M 46
Deze keer ga ik me beperken tot de hoofdzaken van mijn uitrusting nl. de rugzak, mijn schoenen, mijn regenbescherming en mij stokken.

Mijn rugzak, zie afbeelding hier naast.
Het lichtgewicht lopen begint uiteraard met een zo licht mogelijke rugzak. Het heeft natuurlijk geen zin om een grote stevige rugzak te kopen die alleen al 2,5 kg weegt. Uiteraard speelt de prijs van een rugzak een grote rol, niet iedereen heeft een budget om een dure rugzak aan te schaffen. Maar ook in het goedkope segment zijn er goede, maar wel zwaardere, rugzakken te koop.

De afgebeelde rugzak is een Osprey Exos M van 46 liter met een maximaal draagvermogen van 8 kg. Het gewicht van deze rugzak bedraagt 950 gram. Hij is verdeeld in een groot vak wat van boven en van de zijkant bereikbaar is, een bovenzak met rits, twee zijvakken voor o.a. de drankvoorraad. Op het grote hoofdvak zit een open vak voor eventueel sandalen of slippers.Op de heupriem zitten aan de voorzijde links en rechts een klein vakje voor wat kleine spullen, deze vakjes worden afgesloten met een rits. De rugzak is aan de rugzijde voorzien van het z.g. aircontrol zodat er altijd ruimte blijf tussen je rug en je rugzak. De afstelmogelijkheden van deze rugzak zijn legio en voor elke lichaamslengte en omvang af te stellen. Als je rugzak de eerste keer ziet denk je wat zijn de draagriemen en heupriem smal en dun. Inderdaad, maar als je binnen het gewicht van 8 kg. blijft voldoet hij uitstekend. Ik heb hem zo afgesteld dat hij een is met mijn lichaam en tijdens het lopen niet beweegt of schuift. Helaas heeft Osprey deze rugzak niet meer in het assortiment, maar ze hebben enkele zeer goede opvolgers. Let wel, Osprey rugzakken van dit formaat en kenmerken zitten in de hogere prijsklasse.


Meindl Softline Top GTX
Mijn schoenen, zie afbeelding hier naast.
Al vanaf mijn allereerste wandelingen loop ik op Meindl schoenen en de laatste jaren op Meindl Softline Top GTX. Deze schoen uit de categorie B/C voldoet volledig aan de mij gestelde eisen. Hij is licht van gewicht, soepel met toch voldoende stevigheid, lange tijd waterdicht en zolen met een goede grip. Zoals te zien heb ik een een iets meer dan half hoge schoen die vooral op de oude Romeinse wegen zijn diensten keer op keer bewijst. Ik denk dat ik zonder deze schoenen mijn laatste 5 camino's veel moeilijker had kunnen volbrengen. Deze schoen is gedurende langere tijd waterdicht en plassen en beekjes tot 15 cm diep zijn droogvoets te doorwaden. Nog drie voordelen van deze schoen zijn, hij is verzoolbaar en is zeer goed  ademend en je hoeft hem niet in te lopen. Maar ook hier geldt weer, het is een schoen uit de hogere prijsklasse en er hangt dus een stevig prijskaartje aan. Uiteraard zijn er ook veel goedkopere schoenen te koop, bij de ANWB al voor een kleine 70 Euro, maar verwacht daar niet al te veel van.Voor na de wandeling heb ik een paar eenvoudige en goedkope sandalen.


Mijn stokken, zie afbeelding hiernaast.
Ik loop altijd en overal met stokken.De enigste uitzondering hierop zijn de Kennedymarsen aangezien het bij het in het donker lopen hinder en gevaar kan opleveren voor de andere wandelaars. Het lopen met stokken, mits goed afgesteld, heeft vele voordelen. Maar eerst dit het lopen met stokken zoals ik dat doe heeft niets maar dan ook niets te maken met Nordic Walking. Nordic Walking heeft een totaal andere techniek en doelstelling. Voordelen van het lopen met stokken zijn o.a. geen last van dikke vingers, je wordt gedwongen recht op te lopen, steun bij het lopen op ongelijke paden en wegen, betere krachten verdeling bij het edele klimwerk, hulp bij het passeren van diepe plassen en doorwaden van troebele beken. Bovendien het van je lijf houden van agressieve honden ( nog nooit meegemaak). Ik heb een paar eenvoudige en simpele driedelige stokken van een onbekend merk. Het zijn stevige aluminium stokken welke ik in Oostenrijk heb gekocht voor nog geen drie tientjes.


Mijn regenkleding, regenjack niet afgebeeld.
Mijn regenkleding bestaat op de eerste plaats uit een lichtgewicht regenjack. Gewoon een goede waterdichte regenjack van een goede kwaliteit met gelijmde en dus echt waterdichte naden.Het is geen ademende jack, waterdichte en ademende jacks bestaan niet, wat de fabrikanten je ook willen doen geloven. Zelfs de peperdure jacks van bijna 400,- en meer voldoen niet. Bovendien word je niet nat van de regen dan is het van het zweten.


Gamaschen of gaiters, zie afbeelding hiernaast.
Gamaschen
Ik gebruik geen regenbroek maar gamaschen. Gamaschen zijn een soort losse korte broekspijpen die het been van onder de knie tot over de schoen bedekken. De sluiting bestaat uit klittenband en ze zijn 100% waterdicht. Je draagt ze niet alleen tijdens de regen maar zijn ook ideaal s'morgens bij lopen door het natte gras en bij het lopen over modderige wegen en paden blijven je broekspijpen schoon. Na aankomst even afspoelen en binnen het kwartie zijn ze droog. Gamaschen zijn er in alle maten en prijsklassen. Voor mij onmisbaar.




Mijn handsfree wandelparaplu, zie afbeelding hiernaast.
Misschien wel mijn beste aankoop van de laatste jaren is de handsfree wandelparaplu. In feite een gewone paraplu die is aangepast om mee te wandelen en om handsfree te gebruiken. De paraplu beschikt over een uitschuifbare draagstok met slipvrij handvat, een scherm wat bruikbaar is tot windkracht 7 -8 en twee bevestigingsclips aan de schouderriemen van de rugzak. Op de foto is de draagwijze goed te zien. Bij niet gebruik zit de paraplu in een handig hoesje met draagriem of kan aan de draagclip worden opgehangen en is dan onmiddellijk gebruiks gereed.
De paraplu is van Duitse makelij, dus solide en perfect afgewerkt en in drie maten verkrijgbaar. De meest gangbare is de maat M. Verkrijgbaar in de betere outdoor zaken en voor de maat M ligt de prijs rond de 80,-.
Neen, ik heb geen poncho. Voor mij is een poncho misschien wel het meest onhandige en nutteloze ding wat er voor de wandelaar bestaat.Maar ja smaken en ervaring verschillen.

Overige uitrusting,
Voor wat betreft de overige uitrusting kan ik kort zijn, alles is lichtgewicht en sneldrogend. Ik blijf in totaal incl. rugzak, water en noodrantsoen altijd onder de 8 kg. Verder kan ik aan bevelen om eens te googlen op internet daar staan tientallen bepakkingslijsten. Overigens in mijn verslagen van voorgaande camino's staan een paar van mijn paklijsten.

Mijn training.

Heel vaak kun je op internet lezen dat trainen voor het lopen van een camino niet nodig zou zijn. Dat is natuurlijk de grootste flauwekul en eigenlijk spelen met andermans gezondheid. Een goede training vooraf is zonder meer een must en een goed getraind lichaam geeft onderweg veel voordelen en wandelplezier. Ik stel voor mezelf altijd tot doel dat ik de afstand van de te lopen camino minimaal 3x in de benen wil heb. De komende camino is ongeveer 450 km, dus voor ik vertrek heb ik minimaal 1350 km in de benen. Ik heb deze norm altijd voor alle camino's aangehouden en heb er nooit spijt van gehad. Dit jaar ben ik in januari gestart met het lopen van afstanden. In het begin 15 - 20 km per dag en in februari zat ik op 20 - 25 km per dag. Momenteel varieren de afstanden tussen de 20 en 35 km per dag. Ik heb me er op getraind, nu en in het verleden, om eerst afstanden te lopen en daarna pas tempo. Voor mij is het ideale tempo tijdens mijn trainingstochten 5,4 - 5,6 km/u.(loopsnelheid). Bovendien  maak ik de eerste 20 kilometer geen pauze. Straks in Portugal en Spanje houd een iets lager tempo aan van 5,0 - 5,3 km/u. Incl. de pauzes ligt mijn gemiddelde tempo  dan zo rond de 4,5 - 4,7 km/u. Maar ook in Portugal en Spanje de eerste 20 kilometer of 4 uur geen pauze. Na getraind te hebben op afstand gaat het vanaf april op tempo en  dan gaat het tempo regelmatig naar de 6 km/u. Normaal loop ik tijdens mijn trainingstochten met een rugzak van ongeveer 4 kg, maar ongeveer 4 weken voor vertrek loop met mijn rugzak, welke ik ook op de camino gebruik, met het volle gewicht van 8 kg. Tot een week voor vertrek maak ik gemiddeld 3 tochten per week met er tussen minstens een rustdag. De laatste week voor vertrek wordt er niet meer gewandeld dan neem ik volstrekte rust. Voor de goede orde dit is mijn voorbereiding maar er zijn uiteraard legio andere mogelijkheden, maar een goede training vooraf blijft noodzaak.
Ter informatie ik loop al mijn tochten door het Limburgse land, voor de vlakke tochten richting Roermond en voor het heuvelachtige richting Maastricht of Heerlen. Een zeer goede voorbereidingsroute is het Krijtlandpad.

Voor degene die mijn vorige tochten willen lezen kijk dan op:
https://caminante.waarbenjij.nu
Hier vind je al mijn camino's vanaf 2012.

De volgende keer:
Waarom de camino?.

Frans.

Reageren ?.
Graag zelfs, maar als je anoniem reageert graag je naam vermelden in de reactie.
Reacties worden na door mij gelezen te zijn wel of niet geplaatst.
Voor reacties klik hieronder op "opmerkingen".