zondag 12 mei 2019

                  Waarom de camino lopen ?.

De toegevoegde foto's zijn foto's van mijn eerdere tochten.





Kathedraal Salamanca
Waarom loop je je toch die camino ?  Dit is een van de meest gestelde vragen die je gesteld worden als het gesprek op de camino komt. Om eerlijk te zeggen na 7 jaar de camino lopen kan ik daar geen rechtstreeks antwoord op geven. Sommigen lopen de camino op sportieve gronden, anderen op spirituele gronden, voor weer anderen is het een goedkope wandelvakantie en dan zijn ook nog, maar dat is een zeer kleine groep, die lopen op godsdienstige gronden. Alleen met dit laatste moet ik voorzichtig zijn want dat wordt door de goegemeente niet in dank afgenomen. Voor mij heb ik wel eens gedacht dat het een mengeling was en nog is van het sportieve en het spirituele. Maar dat is het ook weer niet helemaal. Voor mij zit het meer  in de beleving van de tocht. Zeker nu ik de laatste 4 jaar de nauwelijks belopen en zeer eenzame routes heb gelopen. Stel je voor je loopt dagen lang moedermenske alleen in volstrekte eenzaamheid door een door alles en iedereen verlaten gebied, langs een nauwelijks of niet bewegwijzerde route en je bent blij als je op de plaats van bestemming bent weer mensen ziet. Tijdens die dagen ben je volledig op je zelf aangewezen en moet je volledig vertrouwen op je gps en de ervaring die je hebt met je oriënteren op de zon en je gevoel. Voordeel is wel dat je alles zelf beslist en dat je alleen verantwoording aan jezelf moet afleggen. Stel je voor dat je alles wat je gedurende de tocht nodig hebt op je rug draagt, dat je gedurende de tocht voor jezelf bepaalt wanneer je rust, eet en drinkt, stel je voor, onderweg ben je volledig een met de je omringende natuur en kun je de weersomstandigheden niet uit de weg gaan.
San Toribi
Een niet onbelangrijk aspect zijn ook de ontmoetingen na afloop van een dagtocht met de lokale bevolking. Zeker op de routes waar nauwelijks pelgrims of wandelaars komen maak je heel snel contact met de lokale bevolking zeker als er in hun landstaal gecommuniceerd kan worden al moet dit met handen en voeten worden ondersteund. De mensen onderweg zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam en vol bewondering voor de prestatie die je aan het leveren bent. Bovendien is het respect voor oudere mensen in Portugal en Spanje nog erg groot, iets wat je in Nederland jammer genoeg  niet meer of nauwelijks nog tegenkomt.
Camino Vadiniense
Zoals hier boven te lezen is kan ik niet in een paar woorden weergeven waarom ik de camino loop en dat elk jaar weer opnieuw. Bovendien is het voor mij een soort prettige verslaving geworden, een virus, waar als je er eenmaal mee besmet bent niet meer vanaf komt. Voor iemand die nog nooit een camino heeft gelopen is dit niet te begrijpen. Daarom is het misschien een idee om het ook eens te gaan doen.

Nog maar 14 dagen en dan ben ik alweer op weg naar Portugal om in 2019 camino nummer 14 en 15 te gaan lopen. Deze 14 dagen kunnen niet snel genoeg gaan aangezien ik mijn trainingskilometers er op heb zitten en ik mijn uitrusting weer compleet en 100% op orde heb.
Wel wil ik nog even een overzicht geven van mijn camino's tot nog toe.

2012, 18 april t/m 24 mei.
Camino Francés ( Saint Jean Pied de Port - Santiago) en het rondje Santiago - Muxia - Fisterra - Santiago 1008 km.
Muxia

2013, 11 mei t/m 29 mei.
Camino Portugues Central ( Porto - Santiago) en het rondje Santiago - Muxia - Fisterra - Santiago 476 km.

2014, 24 mei t/m 18 juni.
Camino Primitivo (Oviedo - Santiago) , Camino Ingles (Ferrol - Santiago) en het rondje Santiago - Muxia - Fisterra - Santiago 659 km.

2015, 21 mei t/m 8 juni.
Camino Portugues Interior (Visieu - Orense), Camino Sanabres (deels, Orense - Santiago) rondje Santiago - Muxia - Fisterra - Santiago.616 km.

2016, 21 april t/m 9 mei.
Camino Invierno ( Ponferrada - A Laxe), Camino Sanabres (deels, A Laxe - Santiago)), rondje Santiago - Muxia - Fisterra - Santiago, Camino Ingles ( Ferrol - Santiago) 655 km.

Cabo Fisterra
2017, 29 mei t/m 21 juni.
Camino del Norte (deels, Santander - San Vicente), Camino Lebaniego (San Vicente - Potes), Camino Vadiniense (Potes - Puente Vilarente), Camino Francés (deels, Puente Vilarente - Ponferrada), Camino de Invierno ( Ponferrada - A Laxe), Camino Sanabres (deels,A Laxe - Santiago), Santiago - Fisterra. 789 km.

2018, 24 mei t/m 13 juni.
Camino de Torres ( Salamanca - Ponte de Lima), Camino Portugues Central (deels, Ponte de Lima - Santiago )  600 km.

Bovenstaand overzicht betekent dat ik tot op heden 4803 km over de een of andere camino heb gelopen en dat ik tijdens mijn tocht over de Camino da Geira het 5000 km punt zal passeren. Verder heb ik in de loop de jaren ook een en ander verzameld en wel:
14x Compostela, 6x Fisterrana, 5x Muxiana, 10x Certificado de Distancia, 1x Jubileumjaar St.Franciscus, 1x San Toribio.

Tot zover het hoe en waarom tot op heden. Het volgende verslag komt als ik al onderweg ben naar Santiago en wel vanaf zondag 26 mei.
Cruz de Ferro
De heenreis is enigszins gewijzigd, vanaf Porto ga ik niet met metro en trein naar Braga maar rechtstreeks met de snelbus van Porto Airport naar Braga een stuk sneller en goedkoper.

Tot dan,
 Frans.

Reageren ?. Dat kan eenvoudig door naar beneden te scrollen en te klikken op opmerkingen.
Ook kun je e-mailadres invullen bij: sent by mail , en dan krijg bij elk verslag meteen een mail.