donderdag 30 mei 2019


Camino Geira Romana
 dag 5
donderdag 30 mei 2019







Voor de dag van vandaag stond er een stevige wandeling op het touw. Nl. van Lobios naar Castro Laboreiro . Vandaag verplaatsen we ons weer van Spanje naar Portugal. Ik had het geluk dat de bar die bij hotel Lusitano hoort al om 06.30 uur open was zodat ik nog even een ontbijt kon scoren en niet met een lege maag op pad moest.

Na het verlaten van Lobios, in een frisse morgen, gaan we na ongeveer 1 kilometer de Rio Limia over.
Rio Limia
Direct na de brug in de buurt van een tankstation gaat achter het tankstation een zeer smal en onduidelijk pad omhoog. Het was even zoeken waar precies de richting aanwijzer stond maar dankzij een vriendelijke pompbediende zat ik meteen op het goede spoor. Na over dit sterk stijgend pad te zijn gegaan en de doorgaande weg te zijn overgestoken belandde ik na 3 kilometer in het dorpje A Feira Vella. Direct na het doorkruisen werd de asfalt weg weer verlaten en ging het verder over onverharde paden met een zeer dichte begroeiing. Na zig zag door O Casal te zijn gelopen weer terug op de doorgaande weg en werd na 5,5 kilometer een wat groter dorp, Entrimo bereikt.
Kerk Entrimo
Vanaf de kerk in Entrimo was de route even zeer onduidelijk, geen duidelijke beschrijving in het boekje, geen bewijzering en ook mijn GPS was even de weg kwijt. Bovendien was er geen mens op straat om iets te kunnen vragen. Na even rond gelopen gekeken te hebben werd er eindelijk een aanwijzing gevonden en kon ik weer verder.
Horeo's of te wel graanschuren.
Na een afdaling van 600 meter volgde een lange steile beklimming over een afstand van 4 kilometer ging het omhoog van 460 naar 790 meter. Na door A Perreira te zijn gelopen kwam ik, na 2 kilometer, terecht in een zeer verlaten en zeer rotsachtig gebied, het leek wel een woestijn.

Door de lokale bevolking wordt dit gebied een maanlandschap genoemd. Een lange grindweg door een volledig doods landschap bezaaid met enorme rotsblokken zonder enige begroeiing, terwijl de koperen ploert steeds hoger en warmer aan de hemel kwam.

Gelukkig was de doortocht maar 3 kilometer. Na 3 kilometer ging er een zeer smal en onduidelijk pad naar links en steil naar beneden. Bij het naar links gaan werd de grens tussen Spanje en Portugal overschreden en was ik weer in Portugal. Op het einde van het pad kwam ik uit bij de kapel van Ameixoeira. Tijd voor pauze.
Kapel Ameixoeira

Me genesteld onder het afdak van de kapel en daar wat gegeten en gedronken en even de oogjes dicht gedaan. De volgende twee kilometers ging het lichtjes op en neer en moest ik alle aandacht houden om het vrijwel onzichtbaar pad te kunnen volgen. De laatste 400 meter daalde het pad af naar een riviertje, bruggetje over en aan de overzijde het riviertje volgen.
Oud middeleeuws bruggetje
Het pad werd steeds smaller en steeds steiler omhoog en het werd steeds warmer. Ik besloot om nog maar eens een drink en rustpauze in te lassen. Terwijl ik daar zat hoorde ik mensen aankomen. Zij kwamen van boven naar beneden. Het bleek een Zwitsers echtpaar te zijn wat in Castro Laboreiro op de camping stond en een rondwandeling maakte. Na even gezellig te hebben gebabbeld en wandelervaringen te hebben uitgewisseld ging een ieder weer zijn weg. Ik verder omhoog en zij verder naar beneden. Na ongeveer een kwartier kwam ik uit op een hoogvlakte met aan de rechterzijde een diepe afgrond met daarin een riviertje. Na ongeveer 1 kilometer bereikte ik de oude Romeinse brug, Ponte da Cava da Velha, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de wijde omtrek.
Ponte da Cava da Velha

Even de brug bekeken en enkele foto's genomen en weer verder. Na een paar honderd meter bereikte ik de doorgaande weg naar Castro Laboreiro. Volgens het boekje was ik nu op een hoogte van 780 dat was nog wel te doen ondanks dat ik er ondertussen 22 kilometer had opzitten en de temperatuur inmiddels de 30 graden was gepasseerd. Maar wat wil het geval na ongeveer 300 meter daalde de weg naar 680 meter en werd het volledig andere koek zeker toen bleek dat de stijging extreem steil was en het asfalt bloedheet. Plan B werd uit de kast gehaald en om de kilometer word nu 10 minuten gestopt en de laatste kilometer werd ook nog in twee gedeelten afgelegd. Een en ander is wel te zien aan de gem. snelheid overall en de pauzetijd van bijna 4 uur. Gelukkig kwam ik nog behoorlijk fit boven in Castro Laboreiro aan en kon ik snel mijn hotel opzoeken, hotel Mira Castro.
Hotel Mira Castro
Ik ben nu in een super de luxe kamer met alles er op en er aan, incl. diner en ontbijt voor 38, -. Het eten voor vanavond zal de plaatselijke specialiteit zijn nl. geroosterde geit. Aangezien het ontbijt pas om 08.00 uur is en ik vroeger wil vertrekken ligt er morgenvroeg een ontbijtpakketje voor mij klaar aan de receptie.

Voor ik het vergeet op in de laatste paar kilometers terwijl ik weer eens een pauze maakte kwam er zowaar een andere wandelaar/pelgrim voorbij. Na enig heen en weer praten bleek het een Portugees te zijn ook op weg naar Santiago. Hij had er een behoorlijk tempo in, maar hij had precies de helft van mijn leeftijd.

Later bleek hij in hetzelfde hotel te logeren en heb ik hem toen ik buiten zat nog heel even gesproken en daarna nooit meer gezien.

Morgen de koninginnenrit van deze camino, morgen gaan we over het hoogste punt van deze camino. Ook dat spelen we wel weer klaar ondanks de bloedhete dagen momenteel.

Tot morgen,

Frans. 



Lobios - Castro Laboreiro
Afstand: 25,2 km.
Gem. loopsnelheid: 4,5 km/u
Gem. overall: 2,6 km/u
Looptijd: 5.35 uur.
Pauze: 3.58 uur.
Tijd onderweg: 9.33 uur.
Vertrek: 7.20uur.
Aankomst: 16.53 Spaanse tijd. 15.53 Portugese tijd.
Meters omhoog: 891 meter. 
Meters omlaag: 355 meter.
Hoogste punt: 949 meter
Laagste punt: 366 meter.
Temperatuur bij vertrek: 13 graden.
Temperatuur bij aankomst: 31graden