dinsdag 4 juni 2019

Geira Romana
 dag 10
 dinsdag 4 juni 2019


Soutelo de Montes naar A Estrada dat is de voorlaatste etappe naar Santiago. Volgens het boekje een niet al te zware etappe. Wel is het weer volledig omgeslagen en viel er vanmorgen bij vertrek wat lichte regen. Na een lichte afdaling over een asfalt weg en rustig omhoog lopend pad langs Ventoxo werd na 4 km Acevido bereikt, een gehuchtje met enkele huizen en verder niets.
Kerk Ventoxo
Ondertussen was het harder gaan regenen en tijdens een kleine pauze heb ik me volledig in regentenue gehuld. Net op tijd want de volgende twee kilometers liep ik door de stromende regen. Daarom in het eerstvolgende dorp, O Cachafeiro, de eerste de beste bar ingedoken en onder het genot van koffie en koek de ergste regen voorbij laten gaan. Na ongeveer drie kwartier maar weer verder, de regen was bijna over. Meteen na de bar het dorpje verlaten en bijna gelijk het bos in en via een lange afdaling de beroemde brug Gomail bereikt.
Ponte Gomail
Via deze brug de Rio
Lérez overgestoken en direct begonnen aan de laatste grote klim van deze camino, van 472 m naar 700 m over een caminoafstand van 4 km. Deze klim gaf geen problemen met uitzondering van een stuk van ongeveer 400 m. over een kiezelpad met nogal grote en ongelijke kiezels die ook nog erg los lagen. Inmiddels was het volledig droog en een bleek zonnetje kwam er door. Na het bereiken van  A Mámoa ging  het pad over in asfalt en kwamen we na enige tijd in het gebied waar nog wilde paarden leven nl. Sabuceda Rapa.
De wilde paarden van Sabucedo Rapa
Vanaf hier heb ik de onherbergzame oude route gevolgd dwars door een zeer dichtbegroeid bos met steile klimmetjes, dwars door beekjes en slootjes en door hoge varens en brandnetels. Maar al met al schitterend om te doen. Na 8 km. weer terug op de verharde weg en via A Portela naar de kapel van A Grela Vanaf deze kapel een klimmetje en na 1,5 km. het beroemde A Grela kruis bereikt.
Cruz A Grela
Wat Cruz de Ferro is voor de Camino Francés is het A Grela kruis voor deze camino. Na een bezoek aan het kruis, wat een stukje op een zijpad ligt, via een afdaling van 2 km. Codeseda bereikt. In Codeseda tijd voor de lunch alvorens aan de laatste 12 kilometer te beginnen. Vandaag maar weer eens als lunch een broodje ham/kaas genomen en dat was zoals gebruikelijk weer een prestige object zo groot. Voor deze lunch, dus het broodje, 2 koffie en een blikje Aquarius moest ik de somma van 5 euro neertellen. Ongelooflijk dat men het voor dit bedrag kan doen.
Bar Codeseda
Na de lunch begonnen aan de lange maar rustige afdaling naar  A Estrada voor mijn overnachting. Inmiddels is het weer volledig opgeklaard en lopen we weer onder een stralend blauwe hemel. De eerste kilometers zijn gewoon helemaal vlak maar daarna gaat het toch lichtjes op en neer wisselend door bos en wisselend door akkerland en passeren we de dorpjes Paredes, Santiago de Tabeirós en Guimarei.
Santiago de Tabeiros
Allemaal kleine plaatsjes waar helemaal niets is, geen bar, geen winkeltje, geen mens,
gewoon helemaal uit gestorven. Wel blijft het de hele tocht vergezeld gaan van de ondertussen zeer bekende rust en stilte.
Tot Guimarei blijft het afdalen maar de laatste 3 kilometer gaan weer omhoog, de eerste 1,5 langzaam maar dan weer stevig omhoog via een smal bospad om op het einde van dit pad meteen in de bebouwde kom van A Estrada te eindigen.
Tuindecoratie op weg naar A Estrada
Van hier uit was het nog maar een paar honderd meter naar mijn overnachtingsplaats, hotel La Bombilla.Na het inchecken en na het douchen eerst het stadje in voor het doen van inkopen en kijken waar vanavond te eten. A Estrada is echt een forensenplaats voor Santiago, met grote en onooglijke woonkazernes, grote supermarkten en een grote en lange winkelstraat.
Wegkruis net voor A Estrada
Het stadje heeft geen echte bezienswaardigheden en geen toeristische activiteiten. Voor vanavond heb ik inmiddels wat gevonden om te gaan eten en na dit verslag te hebben gemaakt, nog wat voorbereiden voor morgen, de laatste etappe naar Santiago.
Hostal la Bombilla
Daarna eten en weer op tijd naar bed, morgen op tijd en in een stevig tempo naar Santiago.

Tot morgen,
Frans.

Soutelo de Montes - A Estrada
Afstand: 34,1 km.
Gem.loopsnelheid: 4,9 km/u.
Gem. overall: 4,0 km/u.
Looptijd: 6.57 uur.
Pauze: 1.33 uur.
Tijd onderweg: 08.30 uur.
Vertrek 07.00 uur.
Aankomst: 15.30 uur.
Meters omhoog: 478 m.
Meters omlaag: 554 m.
Hoogste punt : 712 m.
Laagste punt 282 m.
Temperatuur bij vertrek: 12 graden.
Temperatuur bij aankomst: 15 graden.