maandag 3 juni 2019

Geira Romana
 dag 9
 maandag 3 juni 2019

Vandaag van Feás naar Soutelo de Montes een stevige etappe met een tweetal forse klimpartijen. Vandaag gestart op een hoogte van 480 meter, een lange asfaltweg omhoog en dan na twee kilometer eindelijk weer wat vlakker. Helaas niet voor lange duur want direct na het verlaten van het asfalt weer steil omhoog tot op een hoogte van 800 meter.
Zo maar langs de route
Bij het bereiken van het dorpje A Fenteira eindigt  de onverharde weg en gaat het verder, gedurende 3,5 km, over een rustige doorgaande asfalt weg. Het weer is inmiddels flink veranderd, geen zon en licht bewolkt met in de verte dreigende wolken. De temperatuur van 18 graden maakt dat het ideaal is om te wandelen, maar aangezien dat het een niet al te lange tussen etappe is houd ik een rustig tot zeer rustig tempo aan. De rustige asfalt weg eindigt en we gaan links af een onverharde weg in en deze volg ik gedurende 3,5 km tot het gehucht Magros. Vanaf hier, weer over een asfaltweg, nu gaat het gedurende 3.5km steeds bergaf door een geweldig mooie omgeving afwisselend bos en open vlakten. Deze omgeving wordt Porto dos Bois genoemd.
Porto dos Bois
Op de vlakten een schitterend uitzicht over de wijde omgeving met zicht op een aantal berghellingen waar de dorpjes en gehuchten tegen aangeplakt zijn. Zo lijkt het althans. Nog steeds is het eindeloos genieten van de rust en stilte, een kenmerk van deze camino. Zelfs in de dorpen en gehuchten die doorkruist worden heerst, op een blaffende hond na, volstrekte rust. Na enige tijd eindigt de asfalt weg en gaat over in een onverharde weg en even later in een steeds smaller en onduidelijk pad.
Kerk Beariz
Op het einde van het pad staan we plotseling in het dorp Beariz, met bar, dus tijd voor koffie. Ook beschikt het dorp over een kleine winkel dus kunnen er ook inkopen worden gedaan.
Na de koffie in de bar en de inkopen weer op pad voor het tweede gedeelte van deze etappe. Nog ongeveer 12 km te gaan. Zoals gebruikelijk gaat het direct na het verlaten van Beariz weer bergop en nu door een grote  open vlakte met wederom ruim zicht op de omgeving. Het weer wordt langzaam maar zeker slechter de lichte bewolking is nu zeer zware bewolking geworden en er dreigt regen.
Nog even een klim van 610 naar 800 meter en we hebben het hoogste punt voor vandaag gehad. Op het hoogste punt zou je een geweldig uitzicht hebben over de valleien in de omgeving. Jammer maar helaas door de laaghangende bewolking is er niets van te zien.
Na dit hoogtepunt gaat het gedurende 3 km bergaf tot een hoogte van 600 meter alwaar de kerk van Santiago de Pardesoa staat.
Kerk Pardesoa
De kerk is altijd gesloten en alleen op zondag tijdens de mis te bezoeken. Hoewel niet wordt aangeraden om vanaf hier de oude route te volgen naar Soutelo maar de route over de asfaltweg heb ik toch gekozen voor de oude route, ik had nog tijd genoeg. Overigens de wandelaar/pelgrim heeft altijd tijd zat.
Op weg naar Soutelo
De oude route is bijna volledig onverhard, op sommige plaatsen onduidelijk en soms bijna volledig dichtgegroeid, maar wel heel mooi om te lopen zeker na al dat asfalt van vandaag.
Een van de weinige aanwijzigingen.
Op ongeveer 500 meter van Soutelo gaat het smalle onverharde pad over in een smal asfalt weggetje en we bereiken alras Soutelo. In Soutelo me gemeld bij Bar San Roque voor een onderkomen enz. Aangezien in de bar alleen maar s'middags kan worden gegeten meteen maar aangeschoven voor een eenvoudig maar smaakvol menu. Na het eten de gebruikelijke zaken en even het dorp verkennen. Soutelo is een lange straat en meer niet. Aan deze straat liggen een drietal bars, een kleine winkel en een tankstation.
Kerk Soutelo de Montes
Nog een paar foto's genomen en in de winkel wat te eten gehaald voor van avond en morgen vroeg. Straks op tijd naar bed want morgen staat er weer een stevige en lange etappe op stapel. Volgens het boekje 32 km. Ook wordt er voor morgen regen verwacht.
Tot morgen,
Frans
Ander weertje dan de vorige dagen...…………..

Feás - Soutelo de Montes
Afstand: 22,2 km.
Gem. loopsnelheid: 4,4 km/u.
Gem.overall: 3,5 km/u.
Looptijd: 5.05 uur.
Pauze: 1.11 uur.
Tijd onderweg: 6.16 uur.
Vertrek: 06.40 uur
Aankomst: 12.56 uur.
Meters omhoog: 1232 m.
Meters omlaag: 735 m.
Hoogste punt: 864 m.
Laagste punt: 175 m.
Temperatuur bij vertrek: 15 graden.
Temperatuur bij aankomst: 16 graden.