zondag 2 juni 2019

Geira Romana
 dag 8
  zondag 2 juni 2019

Vandaag een langere etappe dan gisteren van Ribadavia naar Feás.
Ondanks dat het vandaag zondag is toch vroeg, 07.00 uur, vertrokken. Zoals gebruikelijk op zondag morgen is het in Spanje dan volledig uitgestorven, gewoon geen mens te zien. Na de bebouwing van Ribadavia te hebben verlaten volgen we een drietal kilometers de Rio Avia over een mooi wandelpad tussen de wijngaarden. Op het einde van het wandelpad volgen we een zeer stille en rustige weg tot in Beade. Hier komen we een stenen kruis tegen met een groot kruis van de Maltezer Orde.
Kerk Beran
We blijven de asfalt weg volgen en belanden in Berán, weer een wereldstad van niks. De komende 8 kilometer tot de brug in Pazos de Arenteiro gaan afwisselend over onverharde paden en asfalt wegen met geen verkeer. Deze route blinkt uit door een schitterende natuur en rust, heel veel rust en vooral stilte. De enigste onderbreking is de doortocht van het dorpje Lebosende. 

Kerk Lebosende

Ondertussen stijgt de route langzaam maar zeker maar na drie keer een wegkruis te zijn gepasseerd gaat het langzaam naar beneden om op ongeveer een kilometer voor Pazos de Arenteiro, A Ponte da Cruz te bereiken, althans we moeten er ongeveer 200 meter voor van de route gaan.
Ponte da Cruz
Na het bezoek aan de oude brug op naar Pazos de Arenteiro alwaar volgens de geleerden een bar moet zijn. Na een kilometer de brug over om aan de linkerkant de gesloten bar aan te treffen. Vanaf nu gaat het stevig omhoog. Volgens het boekje volgt nu de zwaarste klim van de gehele route van Braga tot Santiago. Vanaf het dorpje Salón op 115 meter gaat het naar 565 meter en de eerste 300 meters bedraagt het hoogte verschil maar liefst 60 meter.
Het blijft steeds bergop gaan en we passeren eerst het gehucht O Igresario op 440 meter en daarna een dorpje, Distriz, op530 meter.
Op 5,4 kilometer na Pazos de Arenteiro bereiken we in Paredes het hoogste punt. Maar nog steeds geen bar of iets dergelijks om koffie te drinken of om iets te eten. Vanaf Distriz gaat het geleidelijk naar beneden en lopen we door een gebied waar vorig jaar nog felle bosbranden hebben gewoed. Van de bossen is gewoon niets over alleen wat lage begroeiing en heel veel onkruid. 


Via Vilachá gaat het verder naar Feás en we bereiken al snel de enigste, naar later blijkt, bar in de wijde omgeving, Bar Nictron, dus pauze.
Bar Nictron
Na koffie geinformeerd of er ook nog iets te eten viel en dat was geen enkel probleem. De familie van de eigenaar ging zelf ook eten dus was van harte welkom. Hier kreeg ik een geweldige en overvloedige warme maaltijd voorgeschoteld rijkelijk voorzien van wijn. Kortom een feestmaal. Na de maaltijd verder voor de laatste twee kilometers naar mijn onderkomen. Vandaag ligt mijn onderkomen in een piep klein gehucht en in misschien wel het mooiste pelgrimsonderkomen waar ik ooit heb overnacht. Ik beschik hier over een eenpersoons kamer met eigen douche en toilet, voorzien van tv, wifi en koffiezet mogelijkheden.Dit alles voor 12,65 per nacht. Kortom volledige luxe.


Albergue Fornos.O Curro
Na aankomst eerst de dagelijkse verplichtingen, douchen en de was doen, daarna even rust en terug naar bar Nictron voor koffie en wat meer. De bar zat bijna vol met kaarters en  uit een gesprek met de barman bleek dat  dat ieder zondagmiddag het vaste ritueel was . Tevens vernomen dat de bar vandaag om 19.00 uur dicht ging i.v.m. het feit dat het zondag was. Daarom twee rijkelijk belegde broodjes meegenomen voor vanavond en morgenvroeg. Nadat ik weer was teruggekeerd in mijn kamer kwam, zo rond 20.00 uur, de eigenaar me nog een grote schaal kersen brengen en uitleggen waar ik morgen bij vertrek de sleutel moest leggen. Al met al was het vandaag een van de mooiste dagen op deze camino.
Tot morgen,
Frans.

Ribadavia - Feás
Afstand: 24,5 kilometer.
Gem. loopsnelheid: 4,9 km/u
Gem. overall: 3,6 km/u
Looptijd: 5.00 uur.
Pauze: 1.50 uur.
Tijd onderweg: 6.50 uur.
Vertrek 07.00 uur.
Aankomst: 13.50 uur.
Meters omhoog: 393 m.
Meters omlaag: 388 m.
Hoogste punt:483 m.
Laagste punt: 54 m.
Temperatuur bij vertrek: 18 graden.
Temperatuur bij aankomst: 25 graden.
Zonnige dag met in de namiddag enige bewolking.
Heerlijk wandelweer vandaag.