vrijdag 31 mei 2019

Camino Geira Romana
 dag 6
 vrijdag 31 mei 2019



Castro Laboreira naar Cortegada dat is de etappe van vandaag. Gezien de te verwachte warmte vandaag erg vroeg vertrokken.
Kerk Castro Laboreiro
Wonderwel ging het begin van deze etappe gedurende bijna 2,5 kilometer langzaam bergaf. Uitzonderlijk want bijna altijd begint een etappe met een stevige klim. Maar niet getreurd de klim kwam al was het heel geleidelijk en over een goed begaan bar pad. De route ging door een vrij open gebied met links en rechts wat bosjes en struikgewas. Ook was, daar waar het pad door het gehucht Vido ging, het pad voorzien van een stevige beton laag. Na ongeveer 4 kilometer werd het dorpje Portelinha bereikt en doorkruist, precies op het punt waar het dorp wordt verlaten passeert men het hoogste punt van deze camino nl.1100 meter. Vanaf het hoogste punt volgde een lange afdaling naar de Spaanse grens. Het pad naar beneden was tevens de beek naar beneden, nat modderig en rotsachtig. Zonder het te merken of maar enige markering op te merken ben ik onder aan de helling weer Spanje binnengelopen en vanaf nu blijven we in Spanje. Meteen na de grens ging het weer gestaag berg op over een kilometers lange asfaltweg, een weg met weinig schaduw en de temperatuur begon nu in de nog vroege morgen weer behoorlijk op te lopen. Na 3,5 kilometer werd het hoogste punt bereikt en ging het heel geleidelijk naar beneden tot in het dorpje Monterredonde. Tijd voor een korte pauze en weer verder na 9,4 kilometer werd het gehucht San Amaro bereikt. In San Amaro is een bar dus ook koffie. Nog even met de barman gebabbeld, een stempel gescoord en weer op pad voor de laatste 13 kilometer. In het begin nog over asfalt maar na ongeveer 1,5 kilometer over onverharde paden en wegen. De route ging over een vrij vlak stuk door een groot en dicht begroeid bos naar de Ermida da Portela. Vanaf dit punt volgde er een zeer lange afdaling en via
Ermida San Xusto
de Ermida of Xan Xusto en het industriegebied van Trado werd de doorgaande weg naar Cortegada bereikt. Het ging nu over de brug over de Rio Deva en een naast de doorgaande weg gelegen zandpad naar een tunnel onder de doorgaande weg door. Gezien de temperatuur die inmiddels de 25 graden ver had overschreden even een stop gemaakt en flink gedronken. De tocht ging nu verder over een goed begaanbaar pad midden door een bos en tussen hoge varens door. Na ongeveer 1 kilometer liep het pad paralel aan de Rio Minho en zou dit blijven doen tot bijna in Cortegada . Vanaf dit punt was het pad niet meer vlak maar ging het constant stevig op en af met een stevige klim naar Vilanova da Barca. In dit dorp bij de Andreas bron
Andreas bron
werd de watervoorraad aangevuld en heb ik me zelf stevig verfrist. Vol goede moed weer verder en na de zoveelste korte steile klim besloot ik, met nog 2,5 kilometer te gaan, om maar eens een lange pauze te maken. Een mooi plekje onder de bomen gezocht, helemaal in de schaduw, daar met rugzak e.d. een mooi bedje gemaakt en het moede lijf neergelegd. Mensen wat heb ik daar liggen knoeren, ongelooflijk. Ik werd wakker gemaakt door een aantal mieren die het nodig vonden om over mijn benen te gaan lopen. Keek op mijn horloge en het bleek dat ik daar 2 uur heb liggen slapen. Wat drinken, de rugzak om en fris en monter op pad voor het laatste stuk.
Thermen de Cortegada
Na de thermen van Cortegada te zijn gepasseerd werd al snel in het stadje mijn overnachtingsplek bereikt. Pensión Buena Vista.
Buena Vista Cortegada
Het eerste was een lekker koel glas bier. Na het inchecken het dagelijkse ritueel en naar beneden om op het terras met airco aan de koffie te gaan. De temperatuur bij aankomst was 35 graden en dat was het nu 2 uur later nog steeds.

Straks om 21.00 uur kan ik eten en daarna en lange nacht want voor morgen staat er een zeer korte etappe gepland, 15 kilometer. Dus een later vertrek.
Tot morgen,
Frans.



Castro Laboreira - Cortegada
Afstand: 31,1 km.
Gem. loopsnelheid: 4,8 km/u.
Gem. overall: 3,3 km/u.
Looptijd: 6.29 uur.
Pauze: 2.58 uur.
Tijd onderweg: 9.27 uur.
Vertrek: 5.50 uur.
Aankomst: 16.17 uur Portugese tijd, 17.17 Spaanse tijd.
Meters omhoog: 434 meter.
Meters omlaag: 1267 meter.
Hoogste punt: 1100 meter laagste punt 50 meter.
Temperatuur bij vertrek: 14 graden.
Temperatuur bij aankomst 34 graden.
Een zeer zonnige en bloedhete dag.




Geen opmerkingen: