zaterdag 1 juni 2019

Camino Geira Romana
 dag 7
 zaterdag 1 juni 2019


Na een aantal lange etappes vandaag een korte van Cortegada naar Ribadavia. Vanwege de korte afstand pas om 08.45 vertrokken nadat ik een stevig ontbijt had genuttigd met o.a. spek met eieren.   Na de laatste huizen in Cortegada ging het al snel via een mooi voetpad langs de rivier naar Castrelo. Verder naar de kerk van San Bieto da Rabiño. Na de kerk ging het verder over onverharde paden door een zeer dicht bos rijkelijk voorzien van de broodnodige schaduw want de koperen ploert stond inmiddels alweer hoog aan de hemel. Het pad liep ook langzaam maar zeker omhoog op  de route naar Meréns.
Kerk Merens
Vanaf hier hadden we een schitterend uitzicht over de rivier de Miño. Via een betonnen pad bereikten we na 5,4 kilometer de oevers van de oevers van de Miño. De Rio Miño werd gevolgd tot aan de brug over de Rio Arnoia, een zijrivier van de Miño,  brug over een via een route door de wijngaarden kwamen we weer terug aan de oevers van de Miño. Deze rivier werd steeds gevolgd en de onverharde weg ging op ongeveer 2,2 kilometer voor het einde over een een smalle asfaltweg.


 Op ongeveer 1 kilometer voor het einde belandden we op de doorgaande en drukke weg naar Ribadavia. Met de nodige voorzichtigheid deze weg gevolg, de smalle brug over, de drukke weg oversteken  en door een doorgang in de stadsmuur kwamen uit in de oude binnenstad. Via een paar smalle straatjes arriveerde we op de Plaza Mayor alwaar ik ging overnachten in Hostal Plaza. 

Stadspoort Ribadavia
Ribadavia is een behoorlijk grote plaats aan de rivier de Avia. Het oude stadsgedeelte is het bekijken meer dan waard en het is ook een zeer levendige stad met als grote blikvanger een immens groot kasteel wat nog in redelijke toestand verkeert.
Kasteel Ribadavia



Na de gebruikelijke dagelijkse bezigheden eerst even naar bar Plaza om het avondeten te bespreken en om een glaasje te drinken. Na het bezoek aan de bar op naar de VVV om wat informatie te halen over de stad en ommelanden. Bij het VVV een zeer fijn en lang gesprek met de beheerder gehad. Zijn ervaring was dat er voor de camino die ik nu aan het lopen ben steeds meer in de belangstelling komt en dat er  steeds meer wandelaars/pelgrims Ribadavia aan doen voor een langer of korter verblijf. Na het VVV verlaten te hebben eerst op zoek naar een flappentapper om de nodige voorraad aan te vullen. Het is wel zo dat je bijna overal zonder problemen kunt pinnen. Zelfs in de kleinste winkeltjes en bars. Terug in de hostal de route voor morgen goed bestudeerd en om 20.00 naar de bar voor het avondeten.
Ribadavia
Na het avondeten nog even de benen gestrekt en een stukje door de oude stad gewandeld, dit stukje geschreven en direct naar bed.
Ribadavia Plaza Mayor
Morgen staat er een stevige en pittige etappe op stapel.

Tot morgen,
Frans.

Cortegada - Ribadavia.
Afstand: 15,0 km.
Gem. loopsnelheid: 5,1km/u.
Gem. overall: 3,7 km/u
Looptijd: 2.57 uur.
Pauze: 0.48 uur.
Tijd onderweg: 3.45 uur.
Vertrek: 08.45.
Aankomst: 12.30.
Meters Omhoog: 397 m.
Meters omlaag: 421 m.
Hoogste punt: 213 m.
Laagste punt: 50 m.
Temperatuur bij vertrek: 17 graden.
Temperatuur bij aankomst: 35 graden.
Zeer warme en zonnige dag.






Geen opmerkingen: